امروزه با ارائه مینی ایمپلنتهای دندانی شکل و ظاهر نصب ایمپلنت تغییر کرده است. در مینی ایمپلنت برخلاف ایمپلنت کامل لینک به مقاله ایمپلنت که بیمار باید چندین بار به مطب دندان پزشک مراجعه کند نیازی به انجام عمل جراحی نیست. با ظهور مینی ایمپلنت دائمی دندان پزشک میتواند در یک جلسه درمان غیر تهاجمی به نصب آنها بپردازد. در اکثر موارد از مینی ایمپلنت برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی و پروتز استفاده میشود مینی ایمپلنت به خوبی پروتز دندانی را نگه میدارد که این امر بدین معنا است که دیگر نیازی به پر کردن جای خالی دندان یا لق شدن دندان مصنوعی نیست. کوچک بودن اندازه مینی ایمپلنت به این معنا است که بیمار نیازی به دوران بهبود ندارد و دندان پزشک میتواند در همان روز اول اقدام به نصب مینی ایمپلنت نماید.
فواید استفاده از مینی ایمپلنت چیست؟
فواید استفاده از مینی ایمپلنت به شرح زیر میباشد:
- نیازی به انجام جراحی پیچیده فلپ نیست. به طور کلی مینی ایمپلنت نیز مزایای ایمپلنت کامل را دارد و همان گونه که از اسم آن مشخص است اندازه کوچکی دارد که دندان پزشک میتواند بدون نیاز به جراحی پیچیده فلپ اقدام به نصب آن در دهان بیمار نماید.
- از تهاجم کمتری برخوردار است و طول دوران بهبودی نیز کوتاه میباشد. در مینی ایمپلنت مانند دندان مصنوعی نیازی به انجام عمل جراحی نیست و به همین دلیل دندان پزشک میتواند طی مدت چند ساعت فرایند آماده سازی دهان و نصب مینی ایمپلنت را انجام دهد که در این حالت فرآیند بهبود به سرعت حاصل میشود و دوران بهبود از چند ماه به چند روز خلاصه خواهد شد.
- نیازی به پیوند استخوان نیست و معمولاً بیمار به پیوند استخوان که با هزینه زیادی همراه است نیاز ندارد.
- با درد و ناراحتی کمتری همراه است. از آنجایی که این روش با تهاجم کمتری همراه میباشد و بافت دهان و استخوان آسیب نمیبیند. اکثر بیماران دچار درد و ناراحتی کمی میشوند که طی مدت یک روز پس از درمان از بین میرود و بیمار میتواند در صورت لزوم از قرص مسکن استفاده کند.
- یک روش بسیار ساده است و معمولاً فرایند درمان طی مدت یک جلسه به اتمام میرسد و بیمار میتواند به راحتی غذا بخورد.
- استفاده از مینی ایمپلنت ساده است و برخلاف دندان مصنوعی از دهان کنده نمیشود و باعث ناراحتی بیمار نخواهد شد. بیمار میتواند از مینی ایمپلنت برای بهبود یا مطابقت بهترین دندان مصنوعی استفاده کند.
- از افت صورت جلوگیری میکند. از آنجایی که مینی ایمپلنت مانند ریشه دندان درون استخوان فک قرار میگیرد از افت صورت که به علت کاهش حجم استخوان ایجاد میشود جلوگیری خواهد کرد.
- هزینه کمی را به بیمار تحمیل میکند و حدود ۶۵ درصد یا حتی بیشتر از هزینه ناشی از کاشت ایمپلنت میکند و به این ترتیب یک روش درمانی ارزان قیمت محسوب میشود.
ساختار مینی ایمپلنت دندانی به چه صورت است؟

مینی ایمپلنت دندان یک نوع ایمپلنت بسیار کوچک است و شبیه پیچ به نظر میرسد که با هدف نصب در ریشه دندان طبیعی طراحی شده است. به طور کلی جنس مینی ایمپلنت از تیتانیوم است که روی آنها فسفات کلسیم اسپری شده است یا از این ترکیب در ساختاری مینی ایمپلنت استفاده شده است. طراحی و ساختار مینی ایمپلنت باعث شده است که فرآیند درمان تسریع شود و نتایج حاصل از درمان مدت بیشتری باقی بماند. قسمت سر ایمپلنت شباهت بسیار زیادی به توپ دارد که این قسمت به خوبی در موضع مورد نظر قرار میگیرد و این ساختار منحصر به فرد به نگهداشتن دندان مصنوعی در سطح مورد نظر کمک خواهد کرد. به این ترتیب دندان مصنوعی به خوبی روی بافت لثه قرار میگیرد و میتواند مقدار قابل توجهی از فشار این ناحیه را تحمل کند و ظاهری طبیعی را به وجود بیاورد.
چه موقع از مینی ایمپلنت استفاده میشود؟
از مینی ایمپلنت فقط در برخی موارد خاص استفاده میشود و شما نمیتوانید بر اساس نظر خود و با توجه به کوچک بودن آن از مینی ایمپلنت استفاده کنید. در اکثر موارد و در شرایط زیر دندان پزشک میتواند از مینی ایمپلنت استفاده کند:
- در صورتی که دندانهای بیمار کوچک است.
- در صورتی که قرار است برای دندانهای جلو مورد استفاده قرار بگیرد.
- در صورتی که دندانها در فضای کوچک قرار دارند.
- در صورتی که قرار است برای دندانهای آسیاب مورد استفاده قرار بگیرد.
دلیل آن که دندان پزشکان از این نوع پروتز دندانی استفاده میکنند این است که ایمنی بسیار بالایی دارد و داشتن ایمنی بالا به معنی راحتی بیشتر و بهره مند شدن از ظاهری کاملاً طبیعی است.
چه افرادی میتوانند متقاضی درمان با مینی ایمپلنت باشند؟

از آنجایی که مینی ایمپلنت کوچکتر از ایمپلنت معمولی است در صورتی که حجم قابل توجهی از استخوان شما کاهش یافته است میتوانید متقاضی مناسبی برای درمان با این روش باشید. هنگامی که برای مشاوره و معاینه به پزشک دندان پزشک مراجعه میکنید دندان پزشک از سی تی اسکن دندان برای بررسی ساختار فک و ارزیابی اینکه آیا شما متقاضی مناسبی برای درمان با مینی ایمپلنت هستید یا خیر استفاده میکند. دندان پزشک به خوبی اهمیت ارتباط بین سلامت دهان و دندان و سلامت جسمانی را میداند و به همین دلیل قبل از کاشت مینی ایمپلنت به بررسی سطح سلامت شما میپردازد تا از سالم بودن و شما برای جراحی دهان اطمینان حاصل نماید. بیماریهایی از قبیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن یا پوسیدگی دندان باعث میشود که شما متقاضی مناسبی برای کاشت مینی ایمپلنت نباشید. ارزیابی کامل سطح سلامت عمومی شما به پزشک برای یافتن بهترین روش درمانی کمک خواهد کرد. علیرغم مزایای متعددی که مینی ایمپلنت دارد برای همه افراد مناسب نیست و همه نمیتوانند متقاضی درمان با این روش باشند.
مینی ایمپلنت در مقابل ایمپلنت معمولی

آشنایی با تفاوتهایی که بین مینی ایمپلنت و ایمپلنت معمولی دندان وجود دارد اهمیت بسیار زیادی مییابد و حال جالب آنکه برخی از افراد نمیتوانند تفاوت بین آنها را درک کنند. در بخشی به این مساله خواهیم پرداخت.
ایمپلنت معمولی
معمولاً ایمپلنت معمولی از دو قطعه ساخته شده است که دارای یک پیچ خارجی است و درون استخوان قرار میگیرد و قطر آن بیش از ۳ میلی متر است. درون ایمپلنت نیز یک رشته قرار دارد که با تعداد بسیار زیادی از انواع دندان مصنوعی مطابقت و همخوانی دارد. چند کاره بودن مینی ایمپلنت یکی از بهترین مزایای آن محسوب میشود.
مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت برخلاف ایمپلنت معمولی از یک قطعه جامد ساخته شده است که قطر آن کمتر از ۳ میلی متر است و درون استخوان قرار میگیرد. روی قسمت فوقانی آن یک برجستگی توپ مانند قرار دارد که از دندان مصنوعی محافظت مینماید. معمولاً دندان مصنوعی دارای یک حلقه کائوچویی است که روی بخش توپ مانند آن قرار میگیرد.
تفاوتهای اصلی بین مینی ایمپلنت و ایمپلنت معمولی شامل چه مواردی است؟
همان گونه که در قسمت بالا اشاره کردیم قطر مینی ایمپلنت نصب ایمپلنت معمولی است و این امر بدین معنا است در صورتی که دندان پزشک از مینی ایمپلنت استفاده کند به دو قطعه از آن نیاز دارد و در صورتی که از ایمپلنت کامل استفاده نماید به یک قطعه نیاز خواهد داشت. ممکن است این مسئله به نظر شما خوب نباشد اما واقعیت چیز دیگری است. گاهی اوقات بیمار به مینی ایمپلنت نیاز دارد تا درون یک فضای کوچک قرار داده شود. معمولاً طول عمر ایمپلنت قدیمی بسیار بیشتر از مینی ایمپلنت است زیرا میتواند به خوبی وزن دندان مصنوعی را تقسیم کند اما گاهی اوقات فضای بین دندان آنقدر کوچک است که به علت بزرگ بودن اندازه ایمپلنت نمیتوان از آن استفاده کرد و در این حالت دندان پزشک ترجیح میدهد که از مینی ایمپلنت استفاده نماید. در این شرایط است که میتوان پی به اهمیت مینی ایمپلنت برد.
چگونه مینی ایمپلنت در موضع مورد نظر قرار داده میشود؟
به طور کلی فرآیند نصب کامل مینی ایمپلنت دندانی حدود یک ساعت طول میکشد و در صورتی که بیمار به ایمپلنت دندانهای ردیف پایین نیاز داشته باشد دندان پزشکی از چهار مینی ایمپلنت استفاده میکند که فاصله آنها به یکدیگر حدود ۵ میلی متر است. دندان پزشک قبل از نصب مینی ایمپلنت از ابزارهای تشخیصی و برنامهریزی کننده متعددی استفاده میکند تا بتواند مکان مناسبی را برای کاشت ایمپلنت پیدا کند. در بخش زیر به طور خلاصه به نحوه کاشت مینی ایمپلنت اشاره میکنیم.
- دندان پزشک از بیحسی خفیف استفاده میکند.
- به کمک ابزار مخصوص یک سوراخ کوچک را درون استخوان فک ایجاد میکند تا بتواند مینی ایمپلنت را درون آن بکارد.
- هر یک از مینی ایمپلنتها درون حفره ایجاد شده قرار داده خواهد شد و با استفاده از ابزار مخصوص سفت میشود.
- در پایان دندان پزشک از ابزار ضامن دار برای ثابت کردن دقیق مینی ایمپلنت استفاده میکند.
- دندان مصنوعی با توجه به مینی ایمپلنت قالب گیری میشود و مکان دقیق هر دندان روی مینی ایمپلنت مشخص خواهد شد.
- دندان مصنوعی به آزمایشگاه فرستاده میشود تا سوراخ مورد نیاز برای کاشت روی مینی ایمپلنت درون آن ایجاد شود.
پس از آن که دندان مصنوعی آماده شد دندان پزشک میتواند آن را روی مینی ایمپلنت قرار دهد. حلقه کائوچویی، گیره هر مینی ایمپلنت است که در آن قسمتی که به دندان مصنوعی اختصاص داده شده است قرار میگیرد و به این ترتیب دندان مصنوعی به خوبی روی بافت لثه قرار داده میشود. مینی ایمپلنت به خوبی و بدون بروز هیچ گونه مشکلی دندان مصنوعی را در محل تعیین شده حفظ میکند. تقریباً در همه موارد بیمار نیازی به بخیه زدن لثه ندارد و میتوان گفت که پس از درمان دچار درد غیرقابل تحمل نمیشود. پس از آنکه فرآیند نصب دندان مصنوعی کامل شد بیمار میتواند شروع به خوردن غذاهای نرم کند. بیمار همچنین میتواند دندان مصنوعی خود را در بیاورد و آن را تمیز کند. مینی ایمپلنت به حفظ ظاهر طبیعی صورت و داشتن لبخند طبیعی کمک میکند و همه قابلیتهای کاربردی یک دندان طبیعی را دارد.
یک روز پس از کاشت مینی ایمپلنت چه اتفاقی رخ میدهد؟

پس از آن که دندان پزشک مینی ایمپلنت مورد نظر را در محل مربوط قرارداد باید تا زمانی که قصد دارید بخوابید آن را به حال خود رها کنید . ممکن است روز اول دچار مقداری درد و ناراحتی شوید که کاملاً طبیعی است و پزشک برای کاهش درد احتمالی به شما داروی مسکن میدهد. به خاطر داشته باشید که باید از خوردن مواد غذایی سفت و چسبناک خودداری کنید و لقمه خود را کوچک بردارید. حداقل تا چند روز به صورت روزانه دندان مصنوعی خود را در بیاورید و نقاط اطراف ایمپلنت و حلقه آن را به کمک پنبه تمیز کنید و بهتر است از خمیر دندان استفاده نمایید سپس دهان خود را با دهان شویه بشویید. دندان مصنوعی را به آرامی به کمک مسواک تمیز کنید و از شستن فضای خالی آن نیز غافل نشوید. پس از آنکه به ایمپلنت جدید عادت کردید باید حداقل روزی یک بار آن را تمیز کنید اما به طور کلی بهترین کار این است که پس از هر وعده غذایی آن را تمیز نمایید و حتماً قبل از خواب مسواک بزنید. اصلا نگران نباشید مینی ایمپلنت و دندان مصنوعی به زودی به یکی از وسایل شما تبدیل میشود و مثل گره زدن بند کفش به آن عادت خواهید کرد.
معایب استفاده از مینی ایمپلنت شامل چه مواردی است؟
- نصب مینی ایمپلنت مستلزم وجود بافت کافی استخوان فک است و از آنجایی که به وجود استخوان برای محافظت از خود نیاز دارد نمیتوان از آنها در نقاطی که بافت استخوانی کافی ندارد و تراکم استخوان کاسته شده است استفاده کرد.
- افرادی که دندان قروچه میکنند متقاضی مناسبی برای کاشت ایمپلنت نیستند زیرا دندان قروچه به صورت دائمی میتواند باعث آسیب رساندن به آنها شود.
هزینه کاشت مینی ایمپلنت چقدر است؟
پاسخ کوتاه به این سوال این است که هزینه کاشت آن کمتر از ایمپلنت کامل است. در بخش زیر به برخی از دلایل خود اشاره خواهیم کرد.
- در مقایسه با ایمپلنت کامل هزینه کمتری را به بیمار تحمیل میکند زیرا پیچی در مینی ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرد ارزانتر و بزرگتر از پیچی است که در ایمپلنت کامل استفاده میشود.
- کاشت مینی ایمپلنت ساده است فرایند کاشت و نصب مینی ایمپلنت از تهاجم کمتری برخوردار است و در مقایسه با کاشت ایمپلنت کامل نیازی به انجام عمل جراحی ندارد و به این ترتیب در زمان صرفه جویی میشود. به همین دلیل میتوان گفت که زمان و تلاش کمتر برای کاشت مینی ایمپلنت به معنی صرف هزینه کمتر است.
- نیازی به انجام پیوند استخوان نیست در اکثر موارد دندان پزشک نیازی به انجام پیوند استخوان در بیمارانی که تراکم استخوان فک آنها پایین نیست ندارد. به همین دلیل حذف یک مرحله از فرایند درمان در کاشت ایمپلنت کامل به معنای صرف هزینه کمتر است.
به خاطر داشته باشید که ارزان بودن هزینه کاشت مینی ایمپلنت به این معنا نیست که در مقایسه با ایمپلنت کامل کیفیت پایینی دارد و مناسب نیست بلکه یک روش ساده و متفاوت برای یک وضعیت کاملا متفاوت است.
سوالات متداول در خصوص مینی ایمپلنت
طول عمر مینی ایمپلنت چقدر است؟
در صورتی که به خوبی از مینی ایمپلنت خود مراقبت کنید طول عمر آن بیش از چند دهه خواهد بود. مینی ایمپلنت به خوبی درون دهان شما قرار میگیرد و دقیقا مانند دندان طبیعی عمل میکند که این امر بدین معنا است که شما میتوانید به طور طبیعی غذا بخورید و هر چیزی که دوست دارید را بنوشید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که از آنها مراقبت کنید و به این ترتیب شاهد یک دندان جایگزین باشید که میتوانید تا چندین سال بدون هیچ گونه مشکلی از آن استفاده کنید مینی ایمپلنت مانند دندان طبیعی نیازمند مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و چکاپ منظم است.
آیا مینی ایمپلنت باعث بروز درد و ناراحتی در دهان میشود؟
یکی از بزرگترین مزایای مینی ایمپلنت این است که شبیه دندان طبیعی است و دقیقاً حس داشتن یک دندان طبیعی را به شما القا میکند و باعث بروز هیچ گونه درد و ناراحتی نخواهد شد.