جهت مشاهده لیست بهترین دندانپزشکان تهران کلیک کنید
در طول درمان ارتودنسی، آموختن همه چیز درباره بهداشت دهان و دندان و صرف وقت کافی برای تمیز کردن و توجه مناسب به شرایط بریسها و دندانها از اهمیت خاص برخوردار است. به این ترتیب میتوان از ایجاد مشکلات مختلف همچون پوسیدگی دندان، التهاب و بیماری لثه، به هم ریختگی دندانها، یا عوارض جانبی درمان مثل فرسایش سیمها یا شکستن براکتهای ارتودنسی جلوگیری کرد.
در این رابطه لازم است توجه داشته باشید حفظ سلامت دهان و دندان به خود فرد بستگی داشته و فقط التزام به رعایت منظم بهداشت دهان و دندان به صورت روزانه میتواند از ایجاد مشکلات احتمالی در این رابطه جلوگیری نماید. همچنین برای کودکانی که از روشهای درمان ارتودنسی استفاده میکنند، لازم است والدین آموزشهای لازم را به کودک درباره نحوه مراقبت صحیح از دندانها و مراقبت های بعد از ارتودنسی ارائه کرده و آنها را تشویق کنند دهان خود را به صورت روزمره تمیز نگه دارند.
غذا خوردن در هنگام استفاده از بریس
در طول درمان ارتودنسی لازم است از مصرف برخی مواد غذایی خاص خودداری شود! برای چند روز اول شروع درمان، بیمار میبایست از غذاهای نرم برای تغذیه استفاده نماید. به این ترتیب در این زمان میبایست از مصرف مواد گوشتی سفت، نان خشک، و سبزیجات خام خودداری شود. به هر حال با گذشت مدت زمان لازم، فرد دوباره توانایی غذا خوردن عادی خود را به دست خواهد آورد. علاوه بر این لازم است در طول درمان هنگام استفاده از بریسهای ارتودنسی ، مراقبت از ارتودنسی دندان را فراموش نکنید .
مواد غذایی که لازم است از مصرف آنها در طول درمان ارتودنسی خودداری شود
- یخ (حتی با مراقبت زیاد)
- انواع مختلف شیرینیهای سفت
- آدامس از هر نوع
- چیپس سیبزمینی
- هویج، سیب، گلابی و سایر میوههای مانند آن. در هنگام مصرف، این میوهها میبایست به تکههای کوچکتر تقسیم شوند.
- اجتناب از مصرف ذرت بوداده و تخمه
- تمیز نکردن گوشت از روی استخوان با دندان
- دور پیتزا، نان شیرینی حلقوی، و سایر موارد مانند آن میبایست در تکههای کوچکتر مصرف شوند
- در این زمان نباید بیمار، مداد، خودکار یا ناخن خود را بجود، زیرا انجام این کار میتواند به بریسها آسیب وارد کند.
مسواک زدن دندانها در هنگام استفاده از بریس
به منظور مسواک زدن دندانها در هنگام استفاده از بریس لازم است به نکات زیر توجه شود:
- همیشه باید از یک مسواک نرم به این منظور استفاده شود.
- همیشه مسواک زدن باید فقط با یک مسواک خیس و بدون خمیردندان شروع شود.
- در هنگام استفاده از مسواک خیس بدون خمیردندان، لازم است مواد غذایی باقیمانده اطراف براکتها و زیر سیمها با حرکت عمودی به جای حرکت سایشی خارج شوند.
- مدت مسواک زدن باید بهطور دقیق رعایت شده و حداقل دو دقیقه کامل به انجام این کار اختصاص یابد. به این ترتیب حداقل میبایست 30 ثانیه زمان به مسواک زدن هر طرف دهان اختصاص یابد.
- بهترین خمیردندان قابل استفاده به این منظور خمیردندانی است که برای بیمار بهترین طعم را داشته و وی را به مسواک زدن به مدت دو دقیقه کامل تشویق کند.
- هنگامی که مسواک زدن در هنگام بیدار شدن از خواب انجام میشود، لازم است دهان با آب شستشو داده شود تا به این ترتیب کف باقیمانده پس از مسواک زدن بهطور کامل از دهان خارج شود. این شرایط در حالی است که پس از مسواک زدن قبل از رفتن به رختخواب، لازم است مواد باقیمانده از دهان خارج شود، اما نیازی به دهانشویه با آب نیست.
- هر چند رعایت مناسب بهداشت ارتودنسی در طول درمان با استفاده از مسواکهای دستی به خوبی امکانپذیر است، استفاده از مسواکهای برقی در این رابطه موثرتر بوده و دستیابی به نتایج بهتر را در این رابطه امکانپذیر مینماید.
نخ دندان کشیدن
با وجودی که کشیدن نخ دندان فقط به چند دقیقه زمان نیاز دارد، اما این کار دارای ارزش خاص خود میباشد. به این ترتیب اولین مرحله از نخ دندان کشیدن با وارد کردن نخ دندان به ناحیه زیر سیم متصل کننده بریسها به یکدیگر آغاز میشود.
هنگامی که نخ دندان زیر این سیم قرار گرفت، امکان حرکت دادن آن بر روی دندان فراهم میشود. نخ دندان در ادامه به سمت خط لثه به صورت عمودی حرکت داده میشود. انجام این کار میبایست برای چهار تا پنج مرتبه تکرار شود تا به این ترتیب بتوان از پاک شدن تمام پلاکهای ایجاد شده بر روی دندان مطمئن شد. مراقب باشید در این زمان نباید فشار زیاد به سیم در هنگام حرکت دادن نخ دندان وارد شده و در ادامه لازم است نخ دندان در فضای بین دو دندان حرکت داده شود. با تکمیل این کار، فرآیند کشیدن نخ دندان بر روی دو دندان بعدی تکرار خواهد شد.
مراقبتهای اورژانسی
در حین درمان ارتودنسی ممکن است مشکلات اورژانسی برای دندان یا بریسها اتفاق بیفتد که برخی از آنها عبارتاند از:
زخم شدن و ایجاد جراحت در دهان
در هنگام استفاده از بریسها، بیمار ممکن است با احساس زخم شدن بافت دهان یا حساسیت دندانها نسبت به فشار برای مدت سه تا پنج روز مواجه شود. به این ترتیب لازم است دهان با آب سرد برای کاهش ناراحتی شستشو داده شود تا حساسیت ایجاد شده از طریق سیمهای ارتودنسی کاهش یابد. در صورتی که حساسیت و ناراحتی ایجاد شده برای بیمار در این زمان شدید باشد، امکان استفاده از داروهای مسکن برای کنترل آن وجود خواهد داشت. علاوه بر این همواره امکان دارد لبها، گونهها و زبان فرد برای یک تا دو هفته پس از درمان به خاطر تماس با سیمها یا بریسهای ارتودنسی دچار التهاب شوند. در این شرایط بیمار میتواند از واکس یا موم مخصوص بر روی بریسها برای کاهش ناراحتی خود استفاده کند. متخصصین ما در این کلینیک میتوانند نحوه صحیح انجام این کار را به بیمار آموزش دهند.
لق شدن دندانها
این شرایط یک مسئله کاملاً عادی در طول فرآیند درمان بوده و نیازی به نگرانی درباره آن نیست! در حقیقت به منظور ایجاد امکان حرکت کردن دندانها در دهان لازم است ابتدا دندان در محل قرارگیری خود لق شود. در ادامه دندانها دوباره در محل جدید خود محکم شده و تثبیت خواهند شد.
تماس و برخورد
در صورتی که بیمار فعالیتهای ورزشی انجام میدهد، لازم است با پزشک خود برای اتخاذ اقدامات احتیاطی لازم در هنگام انجام این فعالیتها صحبت نماید. به این ترتیب معمولاً به بیمار توصیه میشود از محافظ دهان در هنگام انجام فعالیتهای ورزشی دارای تماس مستقیم استفاده کند. در ادامه با ایجاد هر گونه برخورد احتمالی در ناحیه صورت، گونه یا دهان در هنگام انجام فعالیتهای ورزشی، لازم است وضعیت دهان و ابزارهای ارتودنسی بلافاصله توسط دندانپزشک مورد بررسی قرار گیرد. در حقیقت اگر در نتیجه این شرایط دندانها لق شده یا به ابزارهای ارتودنسی آسیب وارد شده باشد، لازم است وضعیت به صورت اورژانسی توسط دندانپزشک تحت درمان قرار گیرد. ضمناً، هرگونه ناراحتی ایجاد شده برای بیمار مشابه سایر مشکلات به تدریج برطرف خواهد شد.
مراقبتهای پس از ارتودنسی
انجام مراقبت بعد از ارتودنسی در تسریع روند بهبودی تاثیر بسزایی دارد. هنگامی که فرآیند درمان ارتودنسی کامل شد، استفاده از نگهدارنده پس از خارج کردن این ابزارها از دهان بیمار از اهمیت خاص برای حفظ و نگهداری نتایج ایجاد شده برخوردار خواهد بود. به این ترتیب حفظ نتایج ایجاد شده درباره نحوه قرارگیری صحیح دندانها بر روی یکدیگر و نیز حفظ طرح لبخند فرد که در طول چند سال با استفاده از بریسها و سایر ابزارهای ارتودنسی ایجاد شده، امکانپذیر خواهد شد. در طول مدت استفاده از نگهدارنده (و پس از آن)، مراقبت دورهای در قالب ملاقاتهای منظم با دندانپزشک برای بررسی موارد پوسیدگی دندانها و تمیز کردن حرفهای آنها از اهمیت خاص برخوردار است. نگهدارندهها نیز همانند بریسها نیازمند مراقبتهای بعد از ارتودنسی و نگهداری هستند که برخی از آنها عبارتاند از:
توصیههای قابل توجه برای مراقبت از نگهدارندهها
- استفاده از نگهدارنده به صورت تمام وقت تا زمانی که پزشک توصیه دیگری را در این رابطه به بیمار ارائه کند
- خارج کردن نگهدارنده از دهان در هنگام صرف غذا و قرار دادن نگهدارنده در جعبه مخصوص! (در حقیقت در بسیاری از مواقع گم شدن نگهدارنده در سلف سرویس مدرسه یا هنگام غذا خوردن در رستوران اتفاق میافتد)
- لازم است نگهدارندهها بهطور کامل دو بار در روز با استفاده از مسواک و خمیردندان تمیز شده و به این منظور لازم است از آب هم دمای اتاق استفاده شود. به این ترتیب مسواک زدن نگهدارنده میتواند باعث پاک شدن پلاکهای ایجاد شده بر روی آن و از بین رفتن بوی بد آن شود. علاوه بر این برای این کار میتوان از محلولهای تمیز کننده مخصوص نیز استفاده کرد، اما این محلولها نمیتوانند جایگزین مسواک زدن پلاکهای نگهدارنده شوند.
- هنگامی که نگهدارندهها در دهان نیستند، میبایست همیشه در جعبه مخصوص نگهداری شوند.
- در ابتدا ممکن است فرد با مشکلات خاص برای صحبت کردن در هنگام استفاده از نگهدارندهها مواجه شود. به منظور رفع این مشکل میتوان از صحبت کردن، مطالعه کردن، یا آواز خواندن با صدای بلند استفاده کرد.
- نگهدارندهها بسیار شکننده هستند، به همین خاطر لازم است نسبت به مراقبت از آنها توجه کافی وجود داشته باشد. همچنین اگر نگهدارنده گم شده یا دچار شکستگی شد، لازم است بلافاصله در این رابطه با پزشک معالج تماس گرفته شود.
- در صورت وجود هر گونه سوال یا نگرانی درباره نگهدارنده یا نیاز به اصلاح آن، لازم است با پزشک در این رابطه تماس گرفته شود. در هیچ حالتی نباید نگهدارنده توسط خود فرد اصلاح شود.
- همیشه در هنگام ملاقات با دندانپزشک لازم است نگهدارنده همراه بیمار باشد.
- جایگزین کردن نگهدارنده هزینهبر است. به هر حال با مراقبت مناسب از نگهدارنده امکان دوام و ماندگاری آن برای مدت چند سال وجود دارد!
- یکی دیگر از مراقبت بعد از ارتودنسی خارج کردن نگهدارنده از دهان در هنگام شنا کردن است.
- همواره میبایست از قرار گرفتن نگهدارنده در محیطهای گرم و تماس آن با اجسام گرم همچون آب جوش خودداری گردد.
بریسهای متحرک
بریسهای متحرک را میتوان به سادگی از دهان خارج کرده و عملیات مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را بر روی آنها انجام داد. به این ترتیب تمیز کردن بریس سادهتر از شرایط عادی خواهد بود. برای تمیز کردن بریسهای متحرک میتوان از مسواکها و خمیردندانهای عادی و یا محلولهای تمیز کننده مخصوص استفاده کرد. همچنین امروزه امکان تهیه بستههای مخصوص برای تمیز کردن بریسهای متحرک شامل یک مسواک کوچک، یک شیشه از محلول تمیز کننده و یک جعبه برای قرار دادن بریس در هنگام خارج کردن آن از دهان از داروخانهها وجود دارد.