معرفی بهترین متخصص ارتودنسی در تهران (کلیک کنید)
امروزه از روشهای مختلف برای سیمکشی دندانها استفاده میشود. این روشها توسط دندانپزشک به صورتی طراحی میشوند که از طریق آنها امکان صاف کردن دندانهای کج شده یا نامرتب فراهم شده و وضعیت ظاهری صورت فرد بهبود یابد. در حال حاضر تکنولوژیهای پیشرفته مورد استفاده برای سیمکشی دندانها در شکلها و اندازههای مختلف موجود هستند و دیگر تنها روش قابل استفاده برای سیمکشی دندانها استفاده از ابزارهای فلزی سنتی نیست. در حقیقت روشهای سیمکشی دندانها در طول سالهای اخیر بهطور مداوم پیشرفت کرده و در بسیاری از مواقع تشخیص سیمکشی دندانها برای سایرین دشوار میباشد. باندینگ دندان عملی است که در آن مواد رزین رنگ دندان ( مواد پلاستیکی با دوام)، به دندان استعمال شده و با تاباندن نور خاصی سخت میشود و در نهایت به دندان میچسبد تا لبخند را زیبا سازد.
سیمکشی یا ارتودنسی ثابت چیست؟
در روش سیمکشی ثابت یا سنتی از براکتهای مخصوص و سایر ابزارهای مانند آن برای اصلاح موقعیت دندانها در دهان و رفع مشکلات آنها استفاده میشود. امروزه این ابزارها از مواد فلزی، پلاستیکی یا سرامیکی ساخته شده و با استفاده از چسب مخصوص به دندانها متصل میشوند. در ادامه این ابزارها تا مدتی بر روی دندانها باقی میماند که درمان بیمار کامل شده و از دستیابی به نتایج مورد نظر اطمینان حاصل شود. برای دستیابی به نتایج درمان مورد انتظار، مقدار مشخصی فشار به صورت متناسب به سیمها وارد میشود و این فشار باعث میگردد دندانها به تدریج به سمت موقعیت مناسب نهایی خود در دهان حرکت کنند.
چرا لازم است از روشهای درمان ارتودنسی استفاده شود؟
اهداف اصلی مورد نظر در هنگام استفاده از روشهای درمان ارتودنسی به شرح زیر هستند:
- صاف کردن دندانهای سالم: دندانهایی که به نحو مناسب مرتب شده باشند، با سادگی بیشتر از طریق استفاده از مسواک و نخ دندان تمیز میشوند و به این ترتیب میتوان از ایجاد مشکل برای دندانها پیشگیری کرد.
- افزایش اعتماد به نفس از طریق ایجاد طرح لبخند زیبا و مناسب: روشهای درمان ارتودنسی میتوانند به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک کرده و به این ترتیب کیفیت زندگی و زیبایی طرح لبخند فرد را بدون احتمال بازگشت شرایط به گذشته (در صورت انجام اقدامات مراقبتی) اصلاح نمایند.
- جلوگیری از بدتر شدن مشکلات دهان و دندان: عدم استفاده از روشهای درمان مربوط به سیمکشی دندانها در مواقعی که به این درمانها نیاز باشد میتواند باعث ایجاد مشکلات جدیتر برای فرد در آینده شده و هزینه سیم کشی دندان بیشتری را برای فرد به همراه داشته باشند.
سیمکشی دندانها چگونه عمل میکند؟
امروزه از انواع سیم کشی دندان شامل سیمکشی ثابت و متحرک برای کمک به حرکت دندانها به سمت موقعیت صحیح، تثبیت دندان در موقعیت مناسب با استفاده از عضلات و هدایت رشد مناسب فکها استفاده میشود. در حقیقت این ابزارها فشار آرام به دندانها و فکها وارد کرده و به این ترتیب امکان اصلاح موقعیت آنها را فراهم میکنند. توجه داشته باشید شدت مشکل ایجاد شده بر روی سیمکشی انتخابی برای بیمار به نحوی که بیشترین اثربخشی درمانی را برای وی داشته باشد، تاثیر میگذارد.
مزایا و معایب سیمکشی دندانها
مزیت اصلی سیمکشی ثابت دندانها تاثیرگذاری 24 ساعته آنها در طول روز بر وضعیت دندانها میباشد. به این ترتیب سیمکشیهای سنتی رایجترین و بهترین ابزارهای سیمکشی شناخته شده در بین افراد هستند. عیب اصلی این روش مشکلات ایجاد شده در ارتباط با رعایت بهداشت دهان و دندان در طول دوره درمان است. به این ترتیب به منظور پیشگیری از ایجاد پوسیدگی دندان، رعایت مناسب الگوی محافظت از بهداشت دهان و دندان در طول این دوره از اهمیت خاص برخوردار است و لازم است از مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و ملاقات منظم با دندانپزشک در مدت درمان استفاده شود.
انواع سیمکشی یا ارتودنسی ثابت دندانها
سیمکشی ثابت از دو قسمت ساخته میشود: از یک طرف براکتها بهطور مستقیم به جلوی دندانها متصل میشوند و از طرف دیگر سیمهای ارتودنسی به بندهای پلاستیکی متصل شده یا سیمهای نازک و نرم به براکتها متصل میگردند.
سیمکشی فلزی
سیمکشی سنتی از فلز استاندارد ضد زنگ تشکیل میشود. سیمکشیهای فلزی میتوانند به اصلاح موقعیت دندانها در دهان کمک کرده و موقعیت فک را اصلاح نمایند. به همین خاطر این سیمکشیها بیشترین اثربخشی را برای درمان ارتودنسی دارند. در طول سالهای گذشته سیمکشیهای فلزی به تدریج کوچکتر شده و استفاده آنها سادهتر شده است. در این روش استاندارد برای سیمکشی دندانها از براکتهای ساخته شده از فلز ضد زنگ استفاده میشود. این ابزارها در اندازهها و ظاهرهای مختلف موجود هستند و در آنها از مکانیزمی استفاده میشود که از طریق آن جلوگیری از سایش ابزارهای ارتودنسی به لثهها و بافت دهان امکانپذیر میشود.
سیمکشیهای سرامیکی یا شفاف
براکتهای سرامیکی که در اصطلاح به آنها براکتهای همرنگ دندان گفته میشود، معمولاً از مواد کامپوزیت ساخته میشوند. این نوع براکتها در رنگها و اندازههای مختلف موجود هستند. امروزه بسیاری از افراد ترجیح میدهند از این نوع براکتها استفاده کنند، زیرا این ابزارها بر روی دندانها به صورت محو قرار گرفته و کمتر از ابزارهای فلزی توجه سایر افراد را به خود جلب میکنند. براکتهای شفاف و همرنگ دندان از مواد مصنوعی یا سرامیکی ساخته میشوند. در نتیجه، این براکتها در عمل نامرئی هستند، اما هزینه آنها بهطور چشمگیر از براکتهای فلزی بیشتر است. مشابه سایر روشهای سیمکشی ثابت، این نوع براکتها نیز با چسب مخصوص به دندان چسبانده میشوند. در ادامه یک سیم ارتودنسی ارتجاعی مناسب از براکتها عبور داده شده و از طریق آن فشار مناسب به دندانها برای حرکت دادن آنها به سمت موقعیت نهایی مطلوب وارد خواهد شد.
براکتهای زبانی
براکتهای زبانی در ناحیه داخل دندانها و در سمت زبان قرار میگیرند. به همین خاطر این نوع سیمکشیها از دید سایر افراد کاملاً پنهان هستند. به هر حال با وجود پنهان بودن این نوع سیمکشیها، عملکرد آنها دقیقاً مشابه سیمکشیهای استاندارد ثابت است. به همین خاطر میتوان گفت این روش سیمکشی در عمل مزایای سیمکشیهای متحرک را با سیمکشیهای ثابت ترکیب کرده است. از نقطه نظر درمانی، این روش احتمالاً طول دوره درمان طولانیتر برای بیمار داشته و مراقبتهای لازم از دندانها در هنگام استفاده از آن به نسبت بیشتر است. این روش سیمکشی معمولاً زمانی برای بیمار قابل استفاده است که دندانها بهطور کامل رشد کرده باشند. به این منظور براکتها با استفاده از چسب مخصوص به فضای داخل دندانها چسبانده میشوند. در ادامه بیمار قرارگیری براکتها را در پشت دندانهای خود احساس کرده و این شرایط در عمل میتواند مشکلات خاص برای صحبت کردن فرد به همراه داشته باشد.
نکات مهم در هنگام استفاده از سیمکشی دندان
نکات قابل توجه در هنگام استفاده از سیمکشی دندان به شرح زیر هستند:
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم سیمکشیها
در صورتی که مراقبت شما از سلامت دهان و دندان قبل از سیمکشی دندانها مناسب و کافی نبوده است، اکنون لازم است اقدامات لازم در این رابطه مورد توجه قرار گیرد. در حقیقت مراقبت از بهداشت دندانها و لثهها از اهمیت خاص در هنگام سیمکشی دندانها برخوردار است و این شرایط در دستیابی به نتایج درمان مناسب اهمیت خاص دارد. توجه داشته باشید در هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باید فعالیتهای مراقبتی به آرامی و با دقت انجام شود تا به این ترتیب از وارد شدن آسیب به سیمها و براکتها جلوگیری گردد.
برای مسواک زدن دندانها میبایست از مسواک دارای موهای نرم و یک خمیردندان حاوی فلوراید استفاده شود. به این ترتیب لازم است پس از هر بار غذا خوردن دندانها مسواک زده شود، زیرا در این شرایط احتمال چسبیدن مواد غذایی در فضای بین سیمکشیها و ایجاد پلاک بر روی دندانها افزایش پیدا میکند. علاوه بر این نخ دندان کشیدن پس از صرف غذا میتواند به شما کمک کند از دست ذرات مواد غذایی گیر افتاده بین دندانها یا سیمکشیها و براکتها خلاص شوید. همانطور که قبلاً بیان شد، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در این شرایط میبایست به آرامی انجام شود، زیرا انجام این فعالیتها به صورت شدید میتواند به ابزارهای ارتودنسی آسیب وارد کند.
مواد غذایی که لازم است در طول درمان از مصرف آنها خودداری شود
متخصص ارتودنسی معمولاً فهرستی از مواد غذایی را در اختیار بیمار قرار میدهد که لازم است در طول مدت سیمکشی دندانها از مصرف آنها اجتناب شود. به عنوان یک قاعده کلی لازم است در این شرایط از مصرف مواد غذایی چسبنده، ترد، یا سخت خودداری گردد. در حقیقت مواد غذایی چسبنده همچون کاراملها یا شیرینیهای چسبنده به احتمال زیاد به سیمهای ارتودنسی گیر میکنند. مواد غذایی ترد همچون ذرت یا چوب شور نیز میتوانند بین سیمهای ارتودنسی گیر کرده و باعث ایجاد مشکلات خاص در هنگام جویدن غذا برای بیمار شوند.
مراقبت از سیمکشیهای ارتودنسی
در صورتی که بیمار فعالیتهای ورزشی انجام میدهد، لازم است در طول انجام این فعالیتها از بریسهای دندان و سیمکشیهای ارتودنسی به خوبی مراقبت نماید. در این زمان معمولاً به بیمار توصیه میشود از یک محافظ دهان و دندان در طول انجام این فعالیتها استفاده نماید. به منظور دستیابی به بهترین نتایج ممکن در این زمینه، بهتر است محافظ دهان با توجه به قالب تهیه شده از دهان بیمار به صورت سفارشی برای وی ساخته شود.