دنتبوک | dentbook.ir 09209091707
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. درمان لقی دندان شیری و دائمی در کودکان و بزرگسالان، علل و درمان

درمان لقی دندان شیری و دائمی در کودکان و بزرگسالان، علل و درمان

  • دی 19, 1395
  • 0 لایک
  • 67 بازدید
  • 1 دیدگاه

یکی از مشکلات شایع دندان‌ها که هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان اتفاق می‌افتد، لق شدن دندان‌ دائمی است که بعد از پوسیدگی دندان، به عنوان دومین مشکل شایع دهان و دندان شناخته می‌شود. این مشکل حاد دندانی با علائمی از قبیل تکان خوردن دندان، مشکل در جویدن غذا، درد دندان و قرمزی و سوزش لثه‌های اطراف دندان لق شده همراه است.
لق شدن دندان شیری طبیعی است اما احساس لق بودن یا حرکت کردن دندان در جای خود می‌تواند برای شما بسیار آزاردهنده و نگران کننده باشد، شاید هم نگران آن باشید که دندانتان بیفتد و کاملاً آن را از دست بدهید. اگر علائم لقی را در هر یک از دندان‌های خود احساس کردید، فوراً یک نوبت مراجعه به کلینیک ما بگیرید تا ما علت آن را مشخص کنیم.

علل لق شدن دندان‌ها


 

2بیماری‌های لثه

یکی از شایع‌ترین علل بیماری‌های لثه، تحلیل رفتن استخوان حمایت کننده از دندان به خاطر بیماری‌های لثه یا بیماری‌های پریودنتال است. عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان، سیگار کشیدن، دیابت و عدم مراجعه منظم به دندانپزشک برای تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها از مهم‌ترین دلایل ابتلاء به بیماری‌های لثه است. تجمع باکتری‌ها و ذرات غذا در زیر لثه‌های شما و باقی ماندن آنها به مدت طولانی باعث می‌شود که عفونت لثه‌ها گسترش پیدا کند و در نتیجه، میزان حمایت بافت لثه از دندان‌ها نیز کمتر شود و دندان‌ها لق شوند. عفونت لثه‌ها منجر به تخریب رشته‌های بافت همبندی که اتصال بین دندان و استخوان را برقرار می‌کنند خواهد شد و در نتیجه، استخوانی که دندان را محکم در دهان شما نگه داشته است دچار تخریب و اضمحلال می‌شود. از آنجا که بیماری‌های لثه بدون درد است، معمولاً افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا می‌شوند، تا زمانی که دچار خونریزی لثه یا بوی بد دهان همراه با لقی دندان نشوند، از بروز این بیماری هم آگاهی پیدا نمی‌کنند.

مصدومیت و آسیب‌دیدگی دندان‌ها

هر نوع آسیب‌دیدگی، ضربه، نیروی شدید یا مصدومیت از ناحیه صورت و دهان می‌تواند منجر به لق شدن دندان‌ها شود. برای مثال در افرادی که از عارضه دندان قروچه رنج می‌برند و شب‌ها در هنگام خواب دندان‌هایشان را محکم روی هم فشار می‌دهند، ممکن است لثه‌ها و دندان‌ها در اثر این عارضه ساییده شوند و در نهایت، منجر به لقی دندان‌ها شود. ناهنجاری‌های فک و دندان و آسیب‌های ناشی از تصادفات هم از دیگر عواملی هستند که می‌توانند منجر به صدمه دیدن و لق شدن دندان‌ها شوند. ناهنجاری فک و دندان، در واقع نوعی از نامرتبی یا بی‌نظمی در دندان‌ها است که باعث می‌شود در هنگام جویدن یا گاز زدن به غذا، فشار زیادی بر روی بعضی از دندان‌ها وارد شود و نهایتاً همین دندان‌ها لق می‌شوند.

سایر مشکلات و بیماری‌های دندانی

گاهی اوقات مشکلاتی از قبیل تشکیل آبسه یا یک تومور در لثه‌ها می‌تواند بافت آن در محل خط لثه را تخریب کند و باعث لق شدن دندان‌ها شود.

عوامل خطرزا


چندین عامل خطرزا وجود دارد که احتمال بروز بیماری‌های لثه و لق شدن دندان‌های شما را افزایش می‌دهد. سیگار کشیدن، خرابی پرکردگی دندان، جایگذاری نامناسب پل دندانی و کجی دندان‌ها از شایع‌ترین عوامل خطرزا برای لق شدن دندان‌ها هستند. ابتلاء به بیماری دیابت و نیز استفاده از داروهای خاصی از جمله داروهای مسدود کننده کانال کلسیم، قرص‌های ضد بارداری، داروهای ضد صرع و استروئیدها نیز با مشکل لقی دندان‌ها ارتباط دارد.

علائم لقی دندان


لقی دندانهای شیری و دائمی می‌تواند ناراحتی‌ها و علائمی شامل موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  •  درد و ناراحتی در زمان جویدن غذا
  •  دندان درد غیر قابل تحمل همراه با حرکت دندان در جای خود
  •  ایجاد مشکلاتی در مراقبت و بهداشت دندان‌ها از جمله برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان
  •  می‌تواند منجر به عفونت و تورم لثه‌ها و در نتیجه، تشدید درد شود.

درمان لقی دندان


راهکارهایی که برای درمان لقی دندان وجود دارد عبارتند از:

مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها

3

شما با تمیز کردن گسترده دندان‌ها و لثه‌های خود می‌توانید همه باکتری‌هایی که درد دهانتان تجمع کرده‌اند را از بین ببرید و لقی دندان را برطرف کنید. همچنین تمیز کردن حرفه‌ای لثه‌ها به درمان بیماری‌های لثه که عامل زمینه‌ای برای لقی دندان بوده است، کمک می‌کند. در واقع، اگر هنگام جویدن غذا احساس درد می‌کنید می‌توانید با جرم‌گیری یا تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها، این مشکل را قبل از آنکه شدیدتر شود، درمان کنید.

استفاده از درمان‌ ارتودنسی

4اگر بی‌نظمی و نامرتبی دندان‌ها عامل لقی و ناپایداری دندان باشد، لازم است یک دوره درمان ارتودنسی برای بیمار برنامه‌ریزی و انجام شود تا دندان‌های او صاف و مرتب شوند و نیروی وارد بر آنها به صورت یکنواخت بر روی سطح همه دندان‌ها توزیع شود.

از محافظ دهانی (نایت گارد) استفاده کنید

5

برای مقابله با عوارض بیماری‌‌هایی مانند دندان قروچه و جلوگیری از ساییده شدن دندان‌ها و لثه‌هایتان در هنگام خواب، از یک محافظ دهانی (نایت گارد) استفاده کنید. دندانپزشک شما می‌تواند پس از یک مشاوره اختصاصی و بررسی وضعیت دندان‌های شما، یک محافظ دهانی مناسب را به شما توصیه کند.

دندان لق را بکشید

6

دندان لقی که آزادانه در تمامی جهات حرکت می‌کند و به نظر می‌رسد که کار آن از ترمیم و درمان گذشته است، بهتر است کشیده شود، چون این کار به نفع خود شما خواهد بود.

اسپلینت دندان

7

اسپلینت کردن دندان یک عمل کلینیکی دندانپزشکی است که طی آن، دندان‌های لق به دندان‌های محکم کناری خود متصل می‌شوند. این کار باعث می‌شود که نیروی ناشی از گاز زدن به طور یکنواخت بر روی دندان‌ها توزیع شود و فشار وارد بر دندان لق کاهش پیدا کند. اسپلینت دندان‌ها معمولاً با استفاده از یک سیم استیل نازک انجام می‌گیرد که از فاصله بین دندان‌های لق و دندان‌های محکم کناری آنها به شکل خاصی عبور داده می‌شود و دندان لق را با حداکثر پایداری و استحکام در جای خود نگه می‌دارد.

مراقب رژیم غذایی خود باشید

مواد معدنی از قبیل کلسیم و سیلیس برای ترمیم و بازسازی ساختار دندان‌ها ضرورت حیاتی دارند. ویتامین‌های C، D و K نیز برای سلامتی لثه‌ها و استحکام دندان‌ها اهمیت زیادی دارند. بنابراین شما باید مقدار بیشتری از غذاهای غنی از ویتامین C از قبیل مرکبات، آب لیمو، پرتقال و غیره را در برنامه غذایی خود داشته باشید و محصولات لبنی و سبزیجات تازه را نیز بیشتر مصرف کنید تا کلسیم مورد نیاز برای دندان‌هایتان تأمین شود.
در نهایت شما دچار التهاب و خونریزی لثه‌ها و بوی بد دهان خواهید شد. لثه‌های شما از روی دندان‌ها عقب می‌روند و نهایتاً از دندان جدا خواهند شد. بنابراین اگر درمان اصولی و به موقع انجام نشود، دندان شما خواهد افتاد و یا مجبور خواهید بود که آن را بکشید.

پیشگیری از لق شدن دندان‌ها


اگر شما بتوانید به طور موفقیت‌آمیزی از وقوع بیماری‌های لثه جلوگیری کنید، ریشه دندان‌های شما هم کاملاً محافظت می‌شود و سخت و محکم باقی می‌ماند. مسواک زدن دو بار در روز با استفاده از یک مسواک نرم، باعث حذف باکتری‌هایی می‌شود که عامل لق شدن دندان‌های شما هستند. هر روز دندان‌هایتان را با نخ دندان تمیز کنید و از دهان‌شویه حاوی فلوراید برای تقویت و استحکام دندان‌ها استفاده کنید. هر 6 ماه یک بار برای تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین اگر علائم لقی دندان یا سایر بیماری‌های دهان و دندان را مشاهده کردید، بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید.

  • اشتراک گذاری:

1 دیدگاه

دیدگاه خود را درج کنید